"Αν δεν καώ εγώ,αν δεν καείς εσύ,αν δεν καούμε εμείς,πώς θα γενούνε τα σκοτάδια λάμψη.."Ναζίμ Χικμέτ

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

καλεσμα στην γενική συνέλευση 8/10/09

Η εποχή της γενιάς μας είναι μια εποχή έντονων αντιθέσεων και συγκρούσεων. Μία εποχή στην οποία δεν μπορεις να μείνεις ουδέτερος ή αμέτοχος...

Tις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθήσαμε τις εξαγγελίες των μεγάλων κομμάτων για το μέλλον της χώρας και τον τρόπο που πρότεινε ο καθένας για την «έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση». Από τη μία η ΝΔ με τα «δύσκολα αλλά αναγκαία μέτρα» που πρέπει να εφαρμοστούν για να σωθούμε: πάγωμα των αυξήσεων, πιο σκληρές φορολογίες στα χαμηλά στρώματα, ιδιοτικοποιήσεις των δημόσιων υπηρεσιών, εκπαιδειτικές και εργασιακές μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ με σημαία τη «δύναμη της αλλαγής» , μα για ποια αλλαγή μιλάμε όταν η νέα κυβέρνηση είναι ήδη παλία, αφού είναι οι ίδιοι που κυβερνούσαν επί 20 χρόνια, όταν οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις της ΝΔ βασίστηκαν σε παλιότερες του ΠΑΣΟΚ, όατν και τα δύο κόμματα έχουν κοινή πολιτική γραμμή στα περισσότερα ζητήματα,(ιδ.πανεπιστήμια.αλλαγές στο ασφαλιστικό,εξ.πολιτική, μεταναστευτικό κλπ)
Είναι πλεόν σίγουρο ότι ανεξαρτήτου χρώματος οι κυβερνήσεις δε θέλουν να δώσουν παροχές ακολουθώντας βέβαια και τις επιταγές της ΕΕ . Η οικονομική κρίση, οδηγεί ολόκληρους λαούς στην πείνα ενώ μεγάλώνει την ψαλίδα ανάμεσα στο κεφάλαιο και τους εργαζομένους. Κυβερνήσεις ξεπουλούν δημόσιες υπηρεσίες ,ενώ «χαρίζουν» χρέη σε τραπεζικούς κολοσσούς. Η συγκέντρωση ολοένα και περισσότερου πλούτου σε όλο και λιγότερους δείχνει ότι η κρίση δεν οφείλεται σε έλλειψη αγαθών αλλά στις ίδιες τις αντιφάσεις του συστήματος και στην αδυναμία του να συνεχίσει να αναπαράγεται με το βέλτιστο δυνατό τρόπο για εκείνο.. Είναι σαφές ότι οι επιπτώσεις επηρεάζουν όχι μόνο την εργασία μας, αλλά το πως ζούμε, το τι πιστεύουμε, τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας.


Στο μέτωπο της εργασίας τα εργατικά ατυχήματα αυξάνονται κάθε μέρα. Εξαπολύεται νέα επίθεση φορομπηξίας στους εργαζόμενους ενώ αλλάζει δραματικά η καθημερινότητα τους ,.με την κατάργηση της μονιμότητας, την εγκαθίδρυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας αλλά και την καθήλωση των μισθών. Με το ήδη ψηφισμένο ασφαλιστικό που μπαίνει σε εφαρμογή,περικοπή βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων, ενοποίηση και καταλήστευση ταμείων, με τη μείωση των συντάξεων και τις περικοπές στα επιδόματα των εργαζομένων συμπληρώνεται ένα κομμάτι της επίθεσης απέναντι στα όποια εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα.
Στην εκπαίδευση και τα δύο κόμματα έχουν στηρίξει νόμους στους οποίους εναντιώθηκε το φοιτητικό κίνημα, όπως η αξιολόγηση, ν.πλάισιο,αναθεώρηση αρθρου 16,κατάργηση του ασύλου,δια βίου εκπαίδευση…Και οι δύο προσπαθούν από κοινού το προχώρημα της αντισυνταγματικής αναγνώρισης των ΚΕΣ δια της «πλαγίας οδού» του ευρωπαικού δικαστηρίου καθώς και την προώθηση του νέου ν. για ΤΑ ΤΕΙ, και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπάιδευση με τη βάση του 10. Το νέο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, όπως και ο ν.ΚΕΣ, κατά την προσφιλ΄η τακτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ψηφίστηκαν μέσα στο καλοκαίρι φοβούμενοι την κεντρική αντιπαράθεση με το φοιτητικό κίνημα.Οι νόμοι αυτοί σαν στόχο έχουν :

Την ένταξη με χειρότερους όρους στην εργασίας. Την απαξίωση των πτυχίων, την αποσύνδεση πτυχίων – επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων και την συνολική αλλαγή στον χαρακτήρα των προπτυχιακών σπουδών
• Την εντατικοποίηση των φοιτητών και την πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος, την αντιδραστικοποίηση του πλαισίου λειτουργίας των σχολών. Το σύνολο των μέτρων της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης σκοπεύουν στη διαμόρφωση φοιτητών χωρίς συλλογικές αναπαραστάσεις, στη βάση των απάνθρωπων ρυθμών σπουδών όπως φαίνεται και μέσα από την προσπάθεια ουσιαστικής αλλαγής του χρόνου φοίτησης και κατάργησης του ασύλου
• Την ίδια την αλλαγή των όρων λειτουργίας του πανεπιστημίου με την εισαγωγή της ανταποδοτικής και επιχειρηματικής λειτουργίας. Την διαπλοκή των σχολών με τις επιχειρήσεις, την απαξίωση του φοιτητικού συνδικαλισμού μέσω της μεταφοράς κυρίαρχων επιλογών της διοίκησης στον πρύτανη ως “ανώτατου άρχοντα” ενώ όλο το υπόλοιπο κομμάτι διαχείρισης του πανεπιστημίου θα το αναλάβουν μάνατζερ.
Στόχος όλων αυτών είναι ένα νέο μοντέλο εργαζομένου ο οποίος θα αποδέχεται και θα λειτουργεί με τις πλέον ελαστικές σχέσεις εργασίας, θα είναι απασχολίσιμος, θα είναι πειθήνιος στις επιθυμίες της εργοδοσίας και τελικά θα είναι συνολικά πιο παραγωγικός για τις ανάγκες τους. Ένας εργαζόμενος χωρίς διαπραγματευτική ισχύ και με απουσία συλλογικών αναπαραστάσεων οι οποίες θα μπορούσαν να του δείξουν τον δρόμο της αγωνιστικής υπεράσπισης των αναγκών του.
Στα δημοκρατικά δικαιώματα εμφανίζεται μια έντονη καταστρατήγησή τους στην προσπάθεια του κεφαλαίου να αντιμετωπίσει τα εργατικά και νεολαιίστικα κινήματα και να θωρακιστεί το ίδιο και το κράτος απέναντί τους. Χαρακτηριστική είναι η ένταση εργοδοτικής τρομοκρατίας , καταστολή και τρομοκρατία του κινήματος και των αγωνιστών καθώς και η νέα επίθεση στους μετανάστες. Παραδείγματα σε αυτό είναι και η δολοφονική επίθεση απέναντι στην Κ. Κουνεβα, τη σύλληψη μαθητών στη Λάρισα και τη δίκη τους βάση του τρομονόμου,αλλα και τη σύλληψη του Θ. Ηλιόπουλου την επί μήνες προφυλάκισή του με κατασκευασμένο κατηγορητήριο και ψευδομάρτυρες και την απελευθέρωση του μετά από 49 μέρες απεργίας πείνας μπροστά στο φόβο νέων Δεκέμβρηδων καθώς και η καταστροφή στου καταβλυσμού στην Πάτρα. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για προσπάθεια άρσης του ασύλου για το ιδιώνυμο της κουκούλας, το νομοσχέδιο για το DNA και τις κάμερες.
Σε αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν μόνο την ενεργή στήριξη του ΣΕΒ και της ΕΕ αλλά και τις ξεπουλημένες ηγεσίες και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ που όχι μόνο δεν κρατούν ουδέτερη στάση, άλλα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες (δεν κάλεσαν σε καμιά κινητοποίηση) και πολλές φορές έδρασαν απέναντι στο κίνημα με την υπόθαλψη των εργοδοτών, των αυτουργών της επίθεσης στην Κ. Κούνεβα στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ στον Πειραιά, αλλά και με τη συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν και τις προτάσεις προς τον Μίχαλο αποδεικνύοντας άλλη μια φορά ότι η μόνη τους έννοια είναι πως το κεφάλαιο θα ξεπεράσει την κρίση του.
Ούτε σιωπής, ούτε υποταγής, είμαστε η γενιά της ανατροπής

Διεκδικούμε Eνιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο. Κατάργηση των οριζόντιων και κάθετων διαχωρισμών και όλων των φραγμών (εξεταστικών, οικονομικών, ταξικών) για την εισαγωγή και συνέχιση των σπουδών. Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών. Όλα τα εργασιακά δικαιώματα στο πτυχίο. Κατάργηση κάθε είδους ατομικού φακέλου και πιστωτικών μονάδων. Δωρεάν σίτιση, στέγαση και συγκοινωνίες. Δωρεάν συγγράματα. Φοιτητικός και εργατικός έλεγχος στην παρεχόμενη γνώση. Εναλλακτικές μορφές εξέτασης. Ελεύθερη πρόσβαση στην έρευνα για όλους.Έρευνα με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.
Για λιγότερη δουλεία-δουλειά για όλους ,μόνιμη και σταθερή, χωρίς ελαστικές σχέσεις και ατομικές συμβάσεις. Αύξηση των αποδοχών πάνω από την αύξηση της παραγωγικότητας, ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά. Αγωνιζόμαστε για μία άλλη εργασία, αξιοπρεπή, που δεν θα αναπαράγει ειδικευμένους, ελαστικούς εργαζόμενους. Που θα κάνει την κριτική όχι μόνο στους όρους πώλησης της εργατικής δύναμης αλλά και στο ποιόν της εργασίας ανοίγοντας δρόμους για την χειραφέτηση της ίδιας της εργασίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους αγώνες τους.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό του κεφαλαίου και του κράτους. Παλεύουμε ενάντια στην καταστολή, τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία. Διεκδικούμε δημοκρατικές ελευθερίες σε όλους τους χώρους εργασίας και δράσης της νεολαίας. Κατάργηση του ηλεκτρονικού φακελώματος. Να διαλυθούν τώρα τα ΜΑΤ και ΜΕΑ και να αφοπλιστεί η αστυνομία. Διεύρυνση του πανεπιστημιακού ασύλου για τη νεολαία και τους εργαζόμενους. Υπεράσπιση όλων των αγωνιστών των κινημάτων.Αντίσταση στη δικτατορία των ΜΜΕ. Ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ανθρώπων. Αγώνας που θα βλέπει την ενότητα των εργαζομένων ενάντια στον πόλεμο του κεφαλαίου. Γιατί δεν υπάρχει πραγματική ειρήνη χωρίς ανατροπή του ζυγού και της κυριαρχίας του κεφαλαίου.Έξω η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να διαλυθούν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.


Το ποτάμι πίσω δε γυρνά…Στο δρόμο του αγώνα βαδίζουμε ξανά...
Απέναντι σε αυτά έχουμε μάθει να απαντάμε άμεσα. Αυτό έδειξαν οι κινητοποιήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος2006-2007,οι απεργίες για το ασφαλιστικό, η εξέγερση του Δεκέμβρη, οι κινητοποιήσεις για την Κ.Κούνεβα. Μέσα από τις μορφές συντονισμού και οργάνωσης του κινήματος που ανέδειξαν οι πρόσφατοι -αγώνες, Θα κινηθούμε στην κατεύθυνση συγκρότησης πανεκπαιδευτικού μετώπου με όλα τα πληττόμενα κομμάτια της εκπαίδευσης [μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές], που θα αποτελέσει κόμβο για την συγκρότηση ενός ευρύτερου μετώπου νεολαίας και εργαζομένων στην βάση των μαζικών διαδικασιών του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας, για την απόκρουση και την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, του ΠαΣοΚ, της ΕΕ, της πολιτικής του κεφαλαίου σε εκπαίδευση, εργασία, δημοκρατικά δικαιώματα.
Όπως προέταξαν και οι γάλλοι εργάτες
Να γινει της Ελλάδας !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: